Украйна спира настъплението на руската армия към Харков

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) успяха да спрат настъплението на руската армия в северната част на Харковска област седмица и половина след началото му, каза експертът по анализ на отворени данни Юлиан Рьопке пред Bild.

Според него по две основни направления руската офанзива всъщност е замряла. В посока Липци тя остава в същите гранични села, които превзе през първите три дни на настъплението. В района на Волчанск също практически няма напредък, въпреки че битките за града продължават.

"Украинските сили успяха да спрат напредването на Русия с помощта на новото американско въоръжение, което започна да пристига в Украйна през май", казва Рьопке. Украинските въоръжени сили активно използват управляеми бомби GLSDB, противотанкови ракетни системи Javelin и 155 mm артилерийски снаряди. Само за един ден, 20 май, руските въоръжени сили загубиха 67 бронирани машини в Украйна. 

Пристигането на западни боеприпаси потвърди пред Ройтерс Павел, артилерист от гаубичния разряд на 92-ра отделна десантно-щурмова бригада на украинските въоръжени сили. „Преди бяхме позиционирани в района на Бахмут, сега ни прехвърлиха тук. Тук е много „по-горещо“. Там нямахме снаряди. Тук имаме, започнаха да ги доставят. Има какво да работим и да се борим", каза той.

„Ако можем да демонстрираме сега, че сме способни в такава екстремна ситуация да спрем широкомащабното нападение срещу Харков и Харковска област, врагът няма да посмее да помисли да атакува Киев, Чернигов, Сумска или Полтавска област", надява се артилеристът.

Липсата на прогрес на руската армия е отчетена и от Института за изследване на войната (ISW). Военните анализатори отбелязват, че към 21 май настъпателният импулс в харковското направление практически е пресъхнал. Общо, според ISW, за 11-те дни на настъпателната операция руските военни са успели да напреднат максимум 10 км в посока Харков и 7 км в посока Волчанск.

Преди ден The Economist публикува плана на Русия за частично обкръжаване на Харков. Според документа операцията трябваше да започне на 15-16 май, но по неизвестни причини това става по-рано - на 10 май. Избрани са две посоки за атака.

В западна посока руските военни трябваше да достигнат до село Борщевая в рамките на 72 часа, откъдето артилерията можеше да удари Харков. Там руските сили са спрени и отблъснати на 10 км от 92-ра бригада, която бързо е прехвърлена в района, твърди The Economist. В източна посока планът на Русия е достигнала град Печенег, разположен южно от Волчанск.

Според  заместник-началника на Главното разузнавателно управление (ГУР) на МО на Украйна Вадим Скибицки, за атаката срещу Харков Русия е съсредоточила 35 хиляди военнослужещи на руско-украинската граница и общо е щяла да включи в операцията между 50 и 70 хиляди души. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа